Fred logo
fred.mobach.nl - Terms97801 onder WINE


Startpagina
Adres
Nederlands
Beroep
Lezingen
Links
Publicaties
Spammers en advocaten
English
 

Terms97801 onder WINE.

Terms97801 is een 97801 emulator, die gemeenlijk niet onder UNIX en GNU/Linux afloopt. Een 97801 terminal is trouwens een terminal van huize Siemens, waarmee met haar UNIX computers kan worden gecommuniceerd. De makers van Terms97801 zijn ready to run, een Duitse leverancier van (tegenwoordig) op GNU/Linux gebaseerde oplossingen. Helaas loopt Terms97801 nog niet onder GNU/Linux.

WINE Is Not an Emulator. Maar je kunt er wel wat programma's onder laten lopen, die anders niet willen werken onder UNIX en GNU/Linux.

Plaatje van beeldscherm met Terms97801

Grotere plaat van beeldscherm met Terms97801

Toelichting.

Voor onze oplettende lezertjes is dit een echt zoekplaatje. Allereerst valt op het beeld van Terms97801 met daarin prominent Vediors bulletin bestand van het Siemens BS2000 (mainframe operating system) productiesysteem op een S110 (mainframe model) van nog slechts 16 RPF (Relative Performance Factor). In de bovenste regel staan nog datum en tijd van inloggen.

Aan de linker- en de bovenzijde is het beeld van Programmabeheer te zien, een DOS programma van een criminele monopolist (volgens Amerikaans recht). Veel zinnigs valt daar verder niet over te vertellen.

Rechts ervan is nog een deel van een Xterminal te zien met daarin een aantal meldingen van WINE (WINE Is Not an Emulator). WINE is een zeer fraai programma dat ook de niet ingewijden onder ons zeer behulpzaam kan zijn, bijvoorbeeld om Word Perfect van Corel te laten werken onder echte PC Operating Systems zoals GNU/Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, SCO OpenServer en Solaris (in de x86 versie).

Rechtsonder zien ons lezertje nog een rechthoek zonder een programmanaam. Dat is dan ook overbodig gezien de gebruikte symbolen, welke overduidelijk op een grafisch tekenpakket wijzen. Ongetwijfeld is dat dan het basisscherm van het GNU Image Manipulation Program, populair ook wel de GIMP genoemd. Het zeer eenvoudige beeld is echter bedriegelijk gezien de uiterst uitgebreide en geavanceerde faciliteiten van dit programma, hetwelk zijn gebruikertjes ondermeer in staat stelt tot het bewerken van hun beeldmateriaal via een scripttaaltje.

De onderste balk is een vrij specifieke variant, welke door zijn voetopdruk als beeldmerk aan de linkerzijde direct zijn afkomst verraadt. Het handelt hier overduidelijk om GNOME, een systeem te veelomvattend om met een enkele term aangeduidt te worden. Voor oningewijden wekt het de indruk met iets als die zogenaamde operating systemen van die monopolist te kunnen worden vergeleken. Hetgeen niet correct is, het is gewoon beter.

Onze zeer oplettende lezertjes zullen ongetwijfeld de fraai vormgegeven titelbalken van de verschillende venstertjes hebben opgemerkt. Deze behoren tot een der fraaiste Window Managers te koop zijnde, namelijk Enlighment. De prijs ervan is echter wel even schrikken, HFL 0,00 om precies te zijn.

Wat zelfs voor onze lezertjes niet te vinden is en wat wij daarom hier maar verklappen : het geheel draait op het GNU/Linux Operating System, onder pc gebruikers vermaard om zijn flexibiliteit, stabiliteit en schaalbaarheid. Spijtig voor die monopolist dat die met al zijn miljarden niet zulke kwaliteit kan kopen maar ja, betrokkenheid en ervaring van ontwikkelaars kan niet alleen met geld worden verkregen. Voor hen, die het nog niet wisten zij vermeld dat het gebruik van Linux een aardige opmaat is tot het leren werken met Unix, haar oudere en meer ervaren familielid. Over schaalbaarheid en betrouwbaarheid gesproken, ditzelfde GNU/Linux loopt op allerlei hardware typen af, waaronder computers met PPC cpu, Sparc cpu, Alpha cpu en zelfs IBM's 32 en 64 bit mainframes. Allemaal toch veel betrouwbaardere platformen dan de meeste op Intel cpu's gebaseerde computers.

Teneinde onze technisch aangelegde lezertjes een basis te bieden, waarop zij ook tot zulke leuke opstellingen kunnen geraken, geven wij nog enige achtergrond informatie. Voor het realiseren van deze oplossing is gebruik gemaakt van een oudere PC met een Pentium CPU van 120 MHz met 96 MB RAM, een 33K6 modem en wat schijfruimte. Daarop zijn in separate schijfpartities DOS 6.2 met Windows for Workgroups en GNU/Linux gezet. Na het starten van Linux wordt natuurlijk ingelogd en vervolgens in een Xterm Wine gestart met het commando "cd padnaam;wine -managed progman". Het activeren van Terms97801 geschiedt door het tweemaal klikken op het bijbehorende plaatje. Typisch Windows zeg, je gebruiker zo dom achten, dat alleen plaatjes worden begrepen en niet in willen zien dat de meeste (90 %) der Nederlandse volwassenen geletterd zijn. Vervolgens wordt ingelogd op een Siemens RM computer onder Reliant Unix, alwaar de EM9750 terminal emulatie wordt gestart. Vervolgens volstaat het inloggen onder BS2000 om het getoonde resultaat te bereiken.

Het is vermoedelijk overbodig, maar ik doe het toch maar. Dit programma heb ik aangemeld voor de WINE applicatie database. Het is daar te vinden via de URL Wine Application DB - Viewing App - Terms97801.

Voor de echt nieuwsgierigen : deze machine was toen opgebouwd met RedHat versie 6.1.

In deze tekst zijn geen URL's opgenomen naar de webplek van Siemens, die wijzigt mij te snel :-). Het staat u volkomen vrij om in de traditie van de open source gemeenschap dit verder te verspreiden of te vertalen, zolang naam der schrijver hieronder ook vermeld blijft staan.

 
  Laatste wijziging op 2001-12-03 door Fred Mobach <fred@mobach.nl> Copyright © 2001 Fred Mobach  
  Powered by Linux  
Het beste te zien met welke browser dan ook, zonder scripting ;-)

Deze webpagina's draaien rustig op fred.mobach.nl, een van mijn stabiele Linux computertjes.
  Powered by Apache